/Vereniging

Vereniging

DE OOSTERSCHELDESTAPPERS is de wandelsportvereniging uit Sint-Maartensdijk en is statutair opgericht op 4 mei 2010.

De naamgeving Oosterscheldestappers is ontstaan doordat een tweetal wandelaars uit Sint-Maartensdijk vaak wandelen langs het water van de Oosterschelde, maar ook georganiseerde wandeltochten bezoeken in Zeeland, Brabant en België.

Hierdoor is een plaatselijk wandelcomité ontstaan. Dit comité is in 2009 gestart met de voorbereiding van de eerste Wintertocht van 27 februari 2010 in Sint-Maartensdijk en omgeving. Korte tijd na het succes van deze tocht met 403 enthousiaste wandelaars aan de start en de medewerking van een vijfentwintigtal vrijwilligers, is er in een vergadering op 26 maart 2010 besloten een wandelsportvereniging met de naam Oosterscheldestappers op te richten. Een bestuur werd aangesteld met als primair doel het bevorderen en doen beoefenen van de wandelsport door onder meer het organiseren van wandelsportevenementen. Ook het samen met andere verenigingen of comités helpen bij het verbeteren van de leefbaarheid in de kernen door ons in te zetten bij allerlei plaatselijke activiteiten zoals oder meer WinterFair en braderie. Een ander bijkomend doel is het tonen van onze maatschappelijke betrokkenheid. Hiervoor zetten we ons in met financiële steun aan de nederlandse cystic fibrosis stichting voor hun inzet bij het wetenschappelijk onderzoek naar Cystic Fibrosis (taailslijmziekte).

In dit eerste bestuur hebben zitting Piet Groffen,  Siem Schot, Jan Oudesluijs, Kees Wessels en Cobie Hage (medio 2010), terwijl Corné van Dijke en David Joppe in de loop van 2011 ons bestuur kwamen versterken.

Vanaf 8 mei 2002 is de Oosterschelde een nationaal park onder de naam Nationaal Park Oosterschelde de verrassende wereld van water, wind en getij. Bij en in de Oosterschelde leven mens en dier met het ritme van het getij. Eb en vloed maken dat het gebied er altijd anders uitziet.  Dus voorwaar een schitterende omgeving voor iedereen en uitermate geschikt om als wandelsportvereniging tot volle bloei te komen. Maar ook het natuurgebied en landgoed de Pluimpot, een waterrijk gebied met een bijzondere flora en fauna en gelegen tussen Sint-Maartensdijk en de Oosterschelde is mede een prachtige wandelomgeving.Wsv. Oosterscheldestappers heeft in 2011 het “wandelpakket”, naast de Winter- en Nazomertocht en de Avondvierdaagsen in Scherpenisse en Sint-Maartensdijk, uitgebreid met de 1e Oosterschelde Wandelmarathon in juni en de KOMmetje Snerttocht Smerdiek in december. Voor 2012 staat het verder ontwikkelen van de Ommetjes Smerdiek op de agenda, maar ook wordt een start gemaakt met Ommetjes Scherpenisse te ontwikkelen. Deze ommetjes gaan in de toekomst deel uit maken van een wandelroute over Tholen,  het zogenaamde ”Tholenpad”. Ook dit jaar wordt gestart met het doordeweeks Recreatief- en Seniorenwandelen. Woendag 4 januari is een eerste kennismakingstocht. Ook wordt in de loop van dit jaar een aantal busreizen, bij voldoende deelname, georganiseerd naar wandeltochten in binnen- en buitenland.

Eind 2011 groeide onze vereniging van 20 naar 53 leden en telden we over 2011 30 vrijwilligers. Door de leden wordt doorgaans wekelijks in de regio, maar ook elders in ons land en buitenland, deelgenomen aan wandeltochten.

24 oktober 2015 hebben we onze 5 jarige jubileumtocht gehouden met het thema (Ver)licht, de deelname was met 732 wandelaars groot. Het ledenaantal is in 5 jaar gegroeid naar 219 leden.We hebben dit jaar tot nu al meer dan 2000 wandelaars mogen begroeten.

Wij zullen jou graag verder helpen! Lees verder voor bestuurssamenstelling.